Przeszczep tkanki tłuszczowej

Własna tkanka tłuszczowa jest najlepszym wypełniaczem, doskonale tolerowanym i dającym naturalny efekt. Przeszczep tłuszczu znajduje zastosowanie w powiększaniu ust, wygładzenia fałdów nosowo-wargowych, zmniejszenia zmarszczek, a także uzupełnienia tych wszystkich obszarów twarzy, które w procesie starzenia tracą objętość.

Zabieg polega na pobraniu tkanki tłuszczowej najczęściej z okolicy przyśrodkowych powierzchni ud, brzucha lub podbrzusza. Po wykonaniu znieczulenia miejscowego małą kaniulą ze strzykawką przez ok. 3mm nacięcia skóry odsysa się tłuszcz, który jest następnie poddany procesom mającym na celu uzyskanie jak najbardziej wartościowego przeszczepu.

Wstrzyknięcie tłuszczu również wykonuje się w znieczuleniu miejscowym za pomocą różnej grubości igieł. Z uwagi na to, że zawsze pewna ilość przeszczepu ulega wchłonięciu należy wtrzyknąć tłuszcz w nadmiarze, a niekiedy konieczne jest powtórzenie zabiegu celem optymalizacji wyniku.

Po zabiegu występuje przejściowy obrzęk miejsca operowanego, oraz mogą pojawić się zasinienia zarówno w miejscu wstrzykiwania jaki i z miejscu pobierania tkanki tłuszczowej.

 


 

Informacje praktyczne:

  1. Zabieg wykonywany jest w znieczuleniu miejscowym i trwa ok. 1 godziny;
  2. Powrót do pracy możliwy od 5-10 dni w zależności od rozległości zabiegu;

Medycyna estetyczna